HACCP schoonmaak en hulpartikelen!

Waar staan de letters HACCP nu eigenlijk voor?

 • HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. Deze term is door de Nederlandse wetgeving rechtstreeks overgenomen uit de VS.
 • HACCP komt oorspronkelijk uit de ruimtevaart. Tijdens de eerste ruimtevaartreizen zou het alleen maar controleren van het eindproduct niet langer voldoende zijn.
 • De kans bestaat immers met een steekproef altijd, dat het niet gecontroleerde product niet goed is. Door het accent te verleggen naar procesbeheersing en controle, is de grip en inzicht op het product uiteindelijk beter!

Wat is HACCP nu eigenlijk precies?

 • HACCP houdt in dat alle handelingen in een bedrijf m.b.t. het product worden nagelopen op mogelijke risico's voor de gezondheid van de consument. Het kost de maatschappij jaarlijks meer dan 450 miljoen euro doordat mensen alleen al thuis voedselvergiftiging (salmonella) oplopen.
 • Vervolgens wordt gekeken hoe groot de kans is dat een risico optreedt (Hazard Analysis). Indien er sprake is van een potentieel risico, wordt op die plaats in het bedrijf gesproken van een kritisch punt (Critical Control Point). Simpele voorbeelden zijn: een open ton of afvalbak naast een werktafel, een krat/doos vol met allerlei doekjes, sponzen en borstels bij elkaar of als allerlei schoonmaakmiddelen zonder juiste herkenning door elkaar staan.
 • Of bij de particulier thuis, denk bijvoorbeeld eens aan het gele huishouddoekje wat vaak dagen achtereen wordt gebruikt voor het schoonmaken van allerlei oppervlakten (aanrecht, tafel, meubels en soms de wc) en na gebruik op het aanrecht ligt over de kraan hangt te drogen.
 • Mogelijke risico's zijn vreemde voorwerpen in het product en het bederven van het product. Voor dat risico moet een beheersmaatregel worden opgesteld, zodat de kans dat het risico kan optreden zo klein mogelijk wordt. Leg een deksel op de ton of dek deze af.
 • Zorg dat de reinigingsmiddelen duidelijk te herkennen zijn en dat doekjes, sponzen en borstels per kleur gesorteerd en gescheiden bewaard worden. Ontsmet deze dagelijks of vervang de doekjes regelmatig.

Lees: checklist

Omdat elk productieproces anders is, moeten bedrijven HACCP toespitsen op de eigen situatie. Bedrijven geven daarbij in hygiëneplannen aan (zie bijlage) waar en in welke fase er in welke ruimte/zone met welk product en kleur gewerkt wordt.

VOOR WIE IS HACCP VERPLICHT?

Alle bedrijven die levensmiddelen produceren, bewerken, transporten en/of opslaan zijn verplicht een HACCP-systeem in te voeren en te onderhouden.
De volgende groepen van bedrijven die aan de nieuwe wetgeving moeten voldoen:

 • Levensmiddelenindustrie
 • Instellingen zoals bejaardentehuizen, ziekenhuizen, gevangenissen
 • Horeca: restaurants, cafe's, cafeterias, snack bars, feestzalen
 • Ambachtelijke levensmiddelensector: slagers, groenteboeren, kaasspeciaalzaken e.d
 • Supermarkten
 • Distributiebedrijven die levensmiddelen transporteren
 • Import en exportbedrijven van levensmiddelen
 • Op- en overslag bedrijven voor levensmiddelen,
 • Sportkantines
 • Tankstations en andere bedrijven waar voedsel wordt verkocht
 • Kleine productiebedrijven zoals: 'boerenjam', soep, bessenwijn, mosterd, oliebollen ed.

Hoe kan je er voor zorgen dat ruimtes/zones via de HACCP methode (kleurcodering) worden gereinigd?

Voorzie elke ruimte of werkplek van een kleur; bijvoorbeeld:

 • Wit algemeen
 • Rood sanitair
 • Blauw interieur
 • Groen vloeren
 • Geel keuken/desinfectie

U bent zelf vrij om de kleur voor welke ruimte of werkplek te gebruiken, mits u het maar vast legt in de hygiënecode of het werkplan.

 • Kip rood
 • Vis blauw
 • Vlees groen
 • Groente geel
 • Desinfectie Wit

Leg deze kleurstelling vast in een hygiëneplan en omschrijf de ruimte, de kleur en met welk product er welke ruimte dient te worden schoongemaakt. Dit voorkomt kruisbesmetting naar een andere ruimte/zone.

Is het verplicht om met gekleurde artikelen (borstels, doekjes, emmers, sponzen) te werken?
Ja, dit is verplicht, men mag bijvoorbeeld geen houten luiwagens en stalen vloertrekkers meer gebruiken. Doordat hout nat wordt, metaal gaat roesten en vaak de temperatuur binnen een bedrijf boven de 20°C ligt, bestaat de kans op bacteriële groei.

En omdat hout maar in 1 kleur is, is het eenvoudig om een houten luiwagen mee te nemen naar een andere afdeling waar men weer verder gaat schoon maken. Hierdoor ontstaat kruisbesmeting. Voorbeeld: als men rood kiest voor het reinigen van sanitaire ruimten dan is het direct zichtbaar wanneer men rood gereedschap aantreft in een bereidingsruimte waar geel was gepland.

Wat is het verschil tussen reiniging en desinfectie?
Bij reiniging wordt het visuele (zichtbare) vuil verwijderd.

Bij desinfectie worden bacteriën, schimmels, gisten en virussen gedood. Let hierbij wel op het middel dat u gebruikt en houd de minimale inweektijd in de gaten. Elk schoonmaakmiddel is voor reiniging of desinfectie van een bepaald type vervuiling! Kijk op de verpakking.

Hygiënisch borstelwerk
Hygiënisch borstelwerk bestaat uit polipropyleen vol kunststof, wat bestand is tegen hoge temperaturen (100 > 135°C). Alkaliën- en zuurbestendige haren zijn bevestigd met RVS krammen, kleurvast. Gaat 30 tot 40 keer langer mee dan hout borstelwerk.

Tevens leveren wij allerlei hulpmaterialen om het nog completer, hygiënischer en door de kleuren overzichtelijker te houden welke ruimten met welke kleur dient te worden gereinigd.

Wat voor type doeken en sponzen zijn er leverbaar?

Non Woven sopdoek
Non Woven schoonmaakdoek is een standaard schoonmaakdoekje (type Ballerina) die veel gebruikt worden in cafetaria, café, buurthuizen etc. Deze doeken zijn relatief goedkoop, zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd. Uitwasbaar tot 45°C en worden vaak gebruikt voor eenmalig gebruik. Let op, deze doeken zijn niet pluisvrij.

Microvezel doek
Microvezeldoekjes dienen voor het schoonmaken van allerlei oppervlakten. Het heeft een grote vocht en vuilopname en kan vele honderden keren worden gewassen tot 95°C, dus antibacterieel. Met het reinigen heeft men in principe geen reinigingsmiddel nodig doordat de vezel het vuil opneemt en er voor zorgt dat het oppervlak streeploos opdroogd. Zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd.

Zeemdoek
De zgn. kunstzeem, deze zijn leverbaar in 4 kleuren. Hebben een hoge vochtopname en nemen streeploos af. Ideaal om gladde glanzende oppervlakten mee af te nemen. De doeken zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd. Uitwasbaar tot 90°C. Dus antibacterieel.

Antibacterieel doek
Dit doek heeft een unieke structuur die bacteriële groei voorkomt. De bacteriën hebben geen kans om zich te nestelen en breiden zich niet uit. De doeken zijn chemicaliën bestendig en kunnen zelfs worden gedesinfecteerd zonder de werking weg te nemen. De doeken kunnen maximaal 15 keer worden gewassen en zijn zelfs autoclaveerbaar tot 260°C.

Krasvrije schuurspons
Een synthetische krasvrije schuurspons die ingezet kan worden ter ondersteuning van aangekleefd vuil en voor het reinigen van gladde oppervlakten: o.a. tegels, glas, RVS etc. Zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd.

Wat kan NP Diensten Services betekenen voor haar klanten? Een totaal schoonmaakpakket leveren conform HACCP methode. Een toegespitst schoonmaakhygiëne plan waarin wordt aangegeven met welk product, welke ruimte en frequentie en met welke kleur er moet worden gewerkt om kruisbesmetting te beperken.

“Geef vuil geen kans wij zorgen voor glans”